My Blog

My WordPress Blog

Rätt inrett med industrilampor

INREDNING.

Ruff enkelhet med gammaldags industrilampor av aluminium, järn och stål – som hämtat ur en gammal fabrikslokal. Här är höstens nya favoriter på lampfronten.

Att tänka på när du köper en begagnad lampa

  1. Titta noggrant igenom hela armaturen och försök bilda dig en uppfattning om i vilket skick den är. Kontrollera att sladden är hel och utan sprickor. Hur ser stickkontakten ut?
  2. Vissa delar, som stickkontakt och sladd, kan bytas ut men om armaturen är i dåligt skick överlag bör du avstå från köpet. Om du själv tänker byta ut delar är det viktigt att du skaffar dig information om hur man gör jobbet ordentligt, annars är det bättre att låta en elinstallatör göra det.
  3. En metallampa bör vara jordad. Är den inte det bör du låta en elinstallatör jorda den, så att inte hela armaturen blir strömförande.
  4. Kolla om armaturen är CE-märkt. Alla elprodukter som släpps på den svenska marknaden ska i dag vara märkta med CE. Du kan också hitta en lampa utan detta märke, men med S-märke, vilket betyder att produkten är äldre än CE-märket. Har lampan inget CE-märke kan det betyda att den är köpt utomlands, och är kanske inte anpassad för svensk -standard med 230 volts nätspänning.

Källa: Elsäkerhetsverket

Från vänster: Golvlampor Sibirien, 10 995 kr, respektive Baltic, 6 449 kr, Watt & veke. Golvlampa, 2 398  kr, Countrystyle.se. Bordslampa Viking, 1 139 kr, Texa design/Elvaruhuset i Lidingö. Vit golvlampa Foto, 4 160 kr, Zero/Elvaruhuset i Lidingö. Filmlampa i vintagestil, 1 200 kr, Blocket. Skruv-spotlight, 849 kr, Country-style.se. Taklampa i antikfinish, 1 599 kr, Country-style.se. Golvlampa, 3 395 kr, Butik Grön.

Industri-lampor från förr

Nyproduktion i all ära, men det går också att få tag på originalen. Men varifrån kommer egentligen industrilampan?

6 frågor till lampexperten

Hans Malmborg driver antikhandeln Gamla lampor i Stockholm,
som bland annat är specialiserade på industrilampor.

 När började industrilamporna tillverkas?

– Det började med Triplexlampan som uppfanns år 1919 av Johan Petter Johansson, en svensk uppfinnare som bland annat även uppfunnit skiftnyckeln. Han hade stort inflytande på svensk industridesign, och Triplexlampan fanns i varianter för vägg, tak, bord och golv. De första varianterna var emaljerade, med svart utsida och vit insida. På 1930-talet började järnlamporna tillverkas utan emalj. Senare kom också i aluminium.

Varför var de så populära?

– De var rejäla och väldigt funktionella. De gav dessutom mycket ljus eftersom man kunde ha riktigt starka glödlampor i, ofta över 1 000 watt. Emalj och järn är ju dessutom slitstarkt så de tålde ett par smällar också, vilket passade bra i verkstäder, skolor och fabriker.

Vad är skillnaden mellan originallamporna och dagens lampor i nyproduktion?

– Kvaliteten! Originalen är gedigna hantverk av rejäl metall. Eftersom de varit med om en del är de ofta lite slitna, men det gör dem bara mer eftertraktade. De nya lamporna tillverkas ofta i aluminium eller krom och håller inte alls lika länge.

Är det svårt att få tag på originallamporna, och vad kostar de?

– Svensk industridesign är jättesvår att få tag på. Triplex är den mest kända varianten, men många original hämtas från Tyskland, där det finns många gamla verkstäder. Vi kan även få in industrilampor som suttit i gamla lastfartyg. Priserna på en originallampa kan variera mycket, våra kostar mellan 500–7 500 kr.

Varför tror du att industrilampor blivit en trend?

– För att det är något nytt. Det har aldrig varit populärt tidigare i Sverige. I USA började det faktiskt redan på 1990-talet, då man ofta kunde se dem i restauranger och på kaféer. På den tiden fick jag ofta förfrågningar om sådana lampor av amerikaner, men då hade vi inga. Nu är vi specialiserade på dem.

Vad ska man tänka på när man köper en gammal lampa?

– Titta ordentligt så att inga delar fattas eller att originaldelar bytts ut. Att elen funkar är inte lika viktigt, för den behöver ofta ändå bytas ut. Det jobbet bör du dock lämna till någon som kan, så att lampan blir säker. ●

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *